tisdag 24 januari 2017

"Skolan måste ställa krav"

Skolan är ständigt under luppen från alla möjliga håll och det går väl inte en dag utan att du eller jag matas med information om något skolreformsförslag, en debattartikel eller en delning som bara är "sååå spot on" på Facebook. Alla tycks med rätta ha en åsikt om skolan och har sina egna svar på vart utbildningskolossen felar. Disciplin och för häftiga förändringssvängar brukar vara återkommande utvecklingspunkter och jag tror att det ligger sanning i båda dessa områden.

Det har varit på tapeten i flera år nu. "Man måste ställa krav i skolan", men jag tror att uppmaningen är missvisande, för snarare handlar det om att ge skolor och lärare verktyg att få agera när ungdomar inte uppfyller de krav som redan ställs från skolans sida.
Det systematiska felet är inte att lärare undviker krav gällande inlämnade uppgifter i tid, ömsesidig respekt, lugn och ro på lektioner när detta efterfrågas eller närvaro vid lektioner, utan felet är att man som lärare och skola ofta är maktlös när dessa premisser bryts. Visserligen kan man ordna kortsiktiga lösningar, men precis som med en matchplan i basket eller uppfostran av en hund, kommer det bara vara ett plåster på såret om det inte finns långsiktighet.

I övrigt NBA Starters Weekend Whoopsies är katastrof. Att göra ytterligare ett Bloopersprogram från NBA, skulle kanske rent hypotetiskt gå, men tyvärr finns det inte tillräckligt med material för två Tabbprogram. Shaqtin a fool har ensamrätt och det går inte att göra material av de sekvenser som Shaqtin cuttade, framför allt inte när det är fyra vita mediatränade personer som inte riktigt når samma swagger och ethos som Barkley, The Jet, Ernie och Shaq har. Det blir platt fall tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar